miercuri, 2 martie 2016

De ce sculele lui Plahotniuc îl atacă pe Năstase?

În ultimii 6 ani, piața mediatică din Republica Moldova a fost invadată de pseudo-jurnaliști mai numiți și plahojurnaliști, scopul cărora este de a denigra la maximum persoanele indezirabile lui Plahotniuc.
Unul dintre ei este așa numitul jurnalist de investigații Gabriel Călin, de profesie stomatolog.
Conexiunile lui Călin cu Plahotniuc
Gabriel Călin, o persoană destul de controversată, este  fin de cununie al nu mai puțin controversatului  Alexandru Tănase,  aflat de foarte mult timp în solda păpușarului… Totodată,  este un angajat al portalului moldova24, afiliat și acesta oligarhului.  Ulterior și membru al echipei lui Renato Usatîi, pe care mai tîrziu îl părăsește în favoarea păpușarului.
Năstase protagonistul denigrărilor plahotniucizate
După cum am menționat mai sus, Călin devine cunoscut publicului larg după ce a fost promovat în cadrul unor emisiuni cu audiență maximă.
Imediat ce revolta populară față de regimul Plahotniuc a prins contur, în vizorul învestigațiilor pseudo-jurnalistului intră Andrei și Vasile Năstase, Victor și Viorel Țopa, precum și trustul Jurnal care a descris pe larg schemele și atacurile raider efectuate de păpușar din 2009 pînă în prezent.
Totul începe în aprilie 2015, cînd Andrei Năstase se alătură grupului protestatar și preia inițiativa prin constituirea Platformei Demnitate și Adevăr, scopul căreia a fost deconspirarea și înlăturarea regimului criminal aciuat la guvernare, în frunte cu Plahotniuc.

Imediat după constituirea Platformei DA, pe internet este plasată o decizie a  CEDO privind AirMoldova, în care apare și numele Năstase. Deși hotărîrea definitivă a CEDO a fost expusă pe 9 martie 2008, acesta a devenit cunoscută publicului abia cînd protestele au luat avînt sub îndemnul Platformei DA.
Din hotărîrea definitivă CEDO aflăm că întreprinderea reclamantă Unistar Ventures, cu capital străin, a fost reprezentată de către dl V. Nagacevschi şi dl A. Năstase, avocaţi din Chişinău. Guvernul Republicii Moldova („Guvernul”) a fost reprezentat de către Agenţii săi, dl V. Pârlog şi, ulterior, dl V. Grosu. Curtea Hotărăşte cu şase voturi pentru şi unul împotrivă: (a) că statul pârât trebuie să plătească reclamantului, în termen de trei luni de la data la care această hotărâre devine definitivă în conformitate cu articolul 44 § 2 al Convenţiei, următoarele sume care să fie convertite în valuta naţională a statului pârât conform ratei aplicabile la data executării hotărârii.
Potrivit lui Călin, Năstase ar fi apărat niște criminali anchetați în diverse dosare internaționale. Dar de ce CEDO atunci le dă dreptate lor, nu și lui Călin?
În cazul dat mă întreb, oare Nagacevschi n-a făcut același lucru ca și Năstase? De ce numele acestuia lipșește din investigația lui Călin din moment ce se face referire la decizia înaltei curți din Strasbourg? 
Dacă e adevărat ce zice Călin, atunci atît Năstase cît și Nagacevschi ar trebui să facă ani grei de pușcărie, dar pînă la moment n-am văzut nicio instituție să se autosesizeze pe marginea acestui caz.
De ce oare? E limpede. Fiindcă deciziile CEDO nu se discută, ci se execută.
Procesul a durat 5 ani, respectiv curtea a avut timp pentru a se documenta și adopta o decizie cît se poate de corectă.  Să înțelegem că un oarecare Călin pune la îndoială decizia celui mai înalt for european în materie de jurisprudență? Să înțelegem că Călin este mai versat decît CEDO? Sau poate CEDO a apărat niște criminali? Asta da întorsătură. Tipul, obișnuit cu deciziile adoptate de justiția păpușarului, nici nu-și poate imagina că în lume există standarte de drept, rigori dure de desfășurare a unui proces, tradiții seculare democratice, însăși discutarea cărora e o probă a unei lipse de cultură elementară.
Pentru orice om întreg la minte este clar, că decizile CEDO nu pot fi influențate, cumpărate, manipulate. Cîștigătorul unei cauze la înaltul for european este prin definiție inocent și în afara oricăror suspiciuni.
Așadar, avocații Năstase și Nagacevschi au acționat conform normelor legale, iar decizia a fost una corectă. Altceva rezultă însă din investigația lui Călin, unde este dată peste cap întreaga decizie a înaltei curți din Strasbourg.
Reamintesc tuturor că, în august 2011 Nagacevschi a parăsit PLDM-ul pentru a deveni avocatul lui Vladimir Plahotniuc, pierzîndu-și automat prestația  de cîndva. În schimb Andrei Năstase a rămas cu fața neatinsă, ceea ce îl și propulsează la moment că cel mai cotat lider al poporului, cu un raiting în creștere de la o zi la alta.
Care este totuși esența disputei la care face referință Gabriel Călin?
La 3 martie 2000, Unistar Ventures a semnat un contract cu Administraţia de Stat a Aviaţiei Civile (numită în continuare „ASAC”), în temeiul căruia compania aeriană de stat Air Moldova urma să fie reorganizată într-o companie aeriană moldo-germană cu răspundere limitată cu denumirea Air Moldova S.R.L. Investiția totală a fost estimată la  peste 35 mil de dolari. În 2001 guvernarea este preluată de comuniști.Timp în care, Unistar Ventures investește în capitalul statutar al AirMoldova  2.5 mln de dolari. La scurt timp, banii alocați sunt capturați la indicația lui Voronin, iar pe numele investitorului străin, Victor Țopa, intentat dosar penal. În urma deciziei emise de CEDO, în baza recursului depus de avocații investitorului străin, Republica Molodva trebuie să achite părții vătămate, aproape 7 milioane de euro.
Revenind la investigația lui Călin: “Milioane, Avioane și Imperii” constat că n-a întrunit numărul de vizualizări dorit de păpușar.
Pe același caz, AirMoldova, Plahotniuc scoate la rampă un alt cățel faimos pentru lătrat, intitulat Victor Gurău.

Fas de la Plahotniuc pentru Gurău
Pe 18 februarie curent, Gurău iese la rampă în cadrul unei conferințe de presă cu 3  chestiuni. Și anume: cazul “AirMoldova”, „Banca de Economii”, și „jaful secolului”. Potrivit acestuia, atît în cazul atacului asupra AIR Moldova, cât și în cazul Băncii de economii au fost aplicate aceleași scheme de aceiași oameni. În consecință, Gurău cere anchetarea penală lui Arapu, Filat, Năstase și a Țopilor.
Altfel spus, pune criminalii și victimele în aceeași oală.
Deși, cu posibilitatea de-a mă repeta, anunț că CEDO a acționat corect în cazul AirMolodva, respectiv, Năstase, Victor și Viorel Țopa n-au nicio atribuție la acuzațiile mercenarilor lui Plahotniuc. Pe ultimile 2 chestiuni ar trebui să fie anchetat însuși Plahotniuc, deoarece el este beneficiarul de facto al furturilor masive din sistemul bancar. Da, si apropo, cui îi aprține astăzi Aeroportul, nu vreți să ne povestiți domnule Gurău? Toți susțin că ia revenit lui Plahotniuc.
Pe domeniul dat s-au expus deja toți reprezentanții structurilor internaționale, deci, nu există loc de interpretări. A rămas doar decizia prin care păpușarul și haita sa de acoliți să fie întemnitați.
Și dacă vă frămîntă atît de tare persoana lui Andrei Năstase, dle Păpușar vă îndemn să vă adresați structurilor de drept internaționale, inclusiv ale Germaniei, poate îl rețin pe  avocatul Năstase. Iar dacă va fi invers dle Plahotniuc vă puneți singur cătușele pe mîni. De acord?
Concluzie:
1. Andrei Năstase nu poate purta raspundere pentre greșelile și crimele regimului comunist.
2. Plahotniuc și-a scos la rampă toate haimanelele pentru a discredita Platforma DA. În lipsă de probe, acesta aruncă zoi. Ca de obicei.
3. De curînd, dar foarte de curînd,  Plahotniuc va nimeri pe banca acuzaților. Și nici Gurin, nici Calin, nici Gurău, nici alte cazături nu-l vor salva de răspundere în fața poporului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu