marți, 15 noiembrie 2016

Responsabilitatea pentru nevotare revine în proporție de 70% diasporei

Este de-a dreptul aberant să plasezi toată iresponsabilitatea diasporei pe umerii CEC-ului.

Potrivit legislației electorale numărul secțiilor de vot existente în afara țării se stabilește cu 35 de zile pînă la alegeri. Aici CEC-ul nu poate intreprinde absolut nimic, dar absolut nimic, responsabilitatea revenindu-i ca întotdeauna parlamentului,  care și-n acest an a decis că 100 secții de votare sunt suficiente pentru diasporă.

O secție de votare nu poate depăși 3 mii de voturi. Aici sunt incluse și listele suplimentare, deci, oricît nu ne-am screme în acest moment CEC-ul nu poate întreprinde absolut nimic pînă cînd legislația electorală nu va fi schimbată.

Numărul scăzut, lipsa entuziasmului disporei de a se înregistra pentru a participa la vot,  au condus spre eșecul înregistrat în 13 noiembrie. Încă pe 8 iulie 2016, CEC informa cetățenii din diasporă despre posibilitatea acestora de a vota. Ca să vă reamintesc că așa ceva a existat voi da citire unui fragment, nuanțat de Andrei Năstase la orice apariție publică a sa. 

Cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot care se află în străinătate sînt invitaţi să acceseze pagina www.alegator.md şi să completeze la rubrica “Înregistrare prealabilă” formularul de înregistrare şi declaraţia electronică, prin care îşi exprimă voinţa de a participa la alegeri. Ulterior, alegătorul va primi confirmarea privind înregistrarea sa prealabilă la adresa de e-mail pe care a indicat-o în formular. Înregistrarea prealabilă va permite identificarea concentraţiilor majore de alegători în vederea constituirii secţiilor de votare suplimentare. Perioada înregistrării prealabile pentru alegerile din 2016 s-a început la data de 10 mai 2016 şi se va încheia pe 19 septembrie 2016”.

Astfel, potrivit datelor CEC, doar 3 559 de  moldoveni din  68 de state ale lumii sau înregistrat pentru a participa la vot. Restul 200 de mii, doar atîți au pretins la vot în turul II, ce-au făcut din mai pînă în septembrie?



Așa că, înainte de-a vă lamenta în fața camerei, pe rețelele de socializare bine ar fi să și vă informați la timp despre responsabilitatea civică ce vă revine fiecăruia în parte dragi concetățeni.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu