miercuri, 8 februarie 2017

Va reuși Năstase să-l îndoaie pe Dodon în al ferici pe însuși Plahotniuc?

În timp ce Plahotniuc își revizuiește strategiile, Năstase bate cu bîta în Dodon. Îl acuză pe ultimul că nu pomenește numele păpușarului, de parcă dînsul ar face-o. Acționează din spontanietate fără ași calcula pașii în prealabil, nu-și recunoaște greșelile, din contra le aprofundează. Mai nou, și-a prelaut rolul de victimă a sistemului. Oricine îndrăznește a nu fi de acord cu spusele sale, sau cu acțiunile celor de la Jurnal, este catalogat drept angajatul păpușarului. Ceea ce mi se pare o absurditate.

Dacă facem o incursiune în trecutul nu prea îndepărtat ne amintim că dlui Năstase îi plăcea frontul comun cu Dodon. Pe scena din PMAN toți erau amici, mirosea chiar a prietenie. Semnaseră o declarație comună contra păpușarului, de rînd cu tot electoratul stîngii.

Cu cine de pe dreapta Dodon ajunsese la un asemenea numitor?  Cu nimeni.

Ce face acum Năstase?  De frica păpușarului a ales să lupte cu tancurile rusești, Dodon fiind unicul dușman al țării. Plahotniuc dispărînd subit din vocabularul acestuia. Din cîte-mi amintesc, în timpul protestelor Dodon erau mai centralizat pe stînga decît acum. Și atunci, ca și acum, se vehicula că este omul păpușarului, doar că Năstase nu era deranjat deloc de acest fapt. Precum nu l-ar deranja acum, dacă Dodon ar declanșa protestele.

Atunci apare întrebarea, pentru  ce îl denigrezi atît, ca ulterior să te înjosești dublu în fața acestuia?

Cert este că Dodon de multe ori și-a călcat pe propriile principii și valori adoptate la partid, a depășit momentul cu panoul rușinii instalat în PMAN de către activiștii Platformei DA,  a scandat împotriva păpușarului de rînd cu toți protestatarii, a semnat petiția Platformei DA, etc. Lucru pe care omul păpușarului nu l-ar face niciodată.
....................................
La moment, Năstase dorește cu orice preț începerea protestelor stradale, de pe urma cărora i-ar crește din nou notorietatea pe care a pierdut-o în timpul alegerilor prezidențiale. Proteste pe care nu le poate declanșa de unul singur. Reieșind din cîțiva factori: o parte a oamenilor care l-au susținut anterior și-au pierdut încrederea în el; Maia Sandu evită orice fel de manifestății stradale, iar Usatîi este fugar la Moscova.  Chiar și așa, cineva trebuie să le declanșeze.

Cine, decît Dodon?
.......................................
Pentru ca scopul să fie realizat, Năstase îl readuce-n joc pe liderul PN, deși acesta pînă nu demult se consulta direct cu Plahotniuc, fapt care nicidecum nu-l deranjează pe liderul PPDA, de dragul atingerii propriului țel.  În schimbul tîrgului, lui Usatîi i se lustruiește masiv imaginea de interlop pe toate filierele drepții, deși omul stă în fruntea unui partid ce-și dorește aderarea RM la Uniunea Vamală. Deci, în cazul lui Usatîi dispare problema cu vectorul, pentru care se tot luptă Andrei Năstase, dar reapare în cazul lui Dodon. 

Problema o fi funcția, puterea?

Acum, misiunea lui Usatîi, este de-ai îndoia coloana lui Dodon. La baza faptului stă un singur lucru, pe care Usatîi nu ezită al expune permanent. Dodon i-ar fi dator pentru susținerea oferită în turul II de către Partidul Nostru. Va ceda Dodon rămîne de văzut.

Un lucru este clar, mizele sunt mari, iar contraatacurile păpușarului eheeee.
.........................................
În primul rînd, Plahotniuc în cadrul interviurilor sale a menționat că nu va sta cu mîinile în sîn. E suficient un pas din partea unuia, oricine nu ar fi Dodon, Năstase și opoziția extraparlamentară de rînd cu fracțiunea PSRM vor dispărea subit. În cazul dat, Renato nu-și va risca fundul în nicio formulă posibilă și imposibilă. Ci, va revei în țară la timpul potrivit, doar nu s-o angajat cu normă la primăria Moscovei. Or, după cum susține însuși haiducul de Bălți: „imi asum rolul de coordonator și intermediar între Dodon- Năstase direct de pe facebook” și alte rețele de socializare. Revenirea acestuia, se va produce în timpul campaniei electorale prevăzute pentru toamna lui 2018, nu mai devreme precum își imaginează unii. Timp în care va culege laurii de rînd cu Plahotniuc. 

Între timp, Dodon va sta lîngă Filat, Năstase în cazul cel mai bun, fugar prin Europa.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu