luni, 10 aprilie 2017

Societatea civilă în slujba păpușarului?

Ne-am obișnuit cu faptul că societatea civilă este un sector autonom față de putere, format din asociații nepolitice, neguvernamentale, nepartinice. Aceste asociații, în mod tradițional, se află în raport de opoziție cu statul în general și cu partidele de guvernare, în particular.

Dar nu și în cazul Republicii Moldova. Din 2009 încoace, observăm o regimentare abominabilă a ONG, sindicate, asociații civice, ASM, diferite grupuri de creație în slujba partidelor puterii.

Și mai abject e faptul, că din 2015, vedem o degradare fară precedent. Așa zisa societate civilă își aruncă masca independenței, trecînd direct în serviciul oligarhului Vlad Plahotniuc.

Armata personalităților și ONG-urilor din spatele uninominalului
Politicieni, artiști, sportivi, analiști, sindicaliști toți deopotrivă  și-au manifestat în timp record simpatia și susținerea pentru votul uninominal promovat de Plahotniuc.

Roman Mihăeș (cunoscut și ca Buhăeș) este președinte al Asociației “Moldova Europeană Unită” și membru al Asociaţiei Obşteşti „Ştefan cel Mare şi Sfânt”. În spațiul public  individul se identifică drept activist al sectorului neguvernamental, precum și militant al drepturilor omului. Mai exact, militant al drepturilor lui Plahotniuc.

O parte a colegilor de breaslă susțin că individul este un pic mai elitar spre deosebire de armata bloggerilor aflați pe Publika. Ceea ce –i permite să intervină mult mai rar și doar pe subiectele ce ard. Nu știm care este onorariul negociat cu păpușarul, deși se zvonește că ar fi unul fabulos.  În caz contrar cumde și-a procurat un apartament de lux în cel mai elitar complex de locuințe existent în Chișinău? Și-a schimbat recent mașina. Stă permanent în Cocos, Admiral, Drive și alte cluburi de fițe. Chiar și așa n-are omul probleme de integritate. Nici n-a căzut vreodată sub incidența CNI sau a organelor de drept.

Nu puține situații au fost cînd Buhăeș personal și-a rupt cămașa în fața tuturor pentru al scoate basma curată pe Vlad Plahotniuc. “Ceartă ca la uşa cortului pentru reputaţia lui Vladimir Plahotniuc. Scandalul s-a început după ce analistul politic, Roman Mihăeş i-a acuzat pe membrii Platformei „DA” de faptul că au mers la sediul Global Business Center. Potrivit lui, politicianul nu are nicio vină cu situaţia care se produce în ţară”. http://agora.md/stiri/13177/video--roman-mihaes-l-a-aparat-pe-vlad-plahotniuc-protestatarii-au-mers-la-gbc-sa-l-ucida Și asta nu e tot, toate articolele individului sunt orinetate strict către cei ce se opun inițiativelor lansate de PD și oamenii apropiați de păpușar.

Corneliu Ciurea-expert politic la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale "Viitorul". Ciurea  este tipul simpatic care a recunoscut deschis că prestează servicii contra plată păpușarului, asigurîndu-și astfel un minim de confort existențial. Tot el, a recunoscut în cadrul unei emisiuni tv  că mita oferită de studenți e ceva firesc.  Chiar și așa, pînă la moment niciun organ de drept nu s-a autosesizat pe margea subiectului. În spațiul public este primul expert care a lobat uninominal.

Igor Boțan- director executiv ADEPT,  este cel mai perfid expert, reușind de-a lungul timpului să-și croiască drum către toți care aduc venit. Pe de o parte se poziționează de partea poporului alături de Andrei Năstase, pe de alta lobează uninominalul păpușarului. http://unimedia.info/stiri/video-igor-botan-proiectul-lui-plahotniuc-este-indreptat-impotriva-deputatilor-corupti-si-detestabili-129220.html  Reușind astfel să apără pe toate sursele de informare, inclusiv Jurnal, respectiv aproape de inima alegătorilor  și interesele politicienilor.   Alături de Natașa Morari, Boțan a reușit performanța de-a  realiza prima emisiune cu Plahotniuc în bîrlogul acestuia. Ulterior, insul ne tine lecții de democrație și conduită politică.  Tot Boţan a fost unul din puţinii analişti care a fost numit membru al Consiliul de Reformare a Justiţiei, în care vicepreşedinte, adică şeful real era însuşi oligarhul Plahotniuc.

Boţan în calitate de director al Asociației pentru Democrație Participativă ( ADEPT), l-a promovat subtil pe Gurin, şi el membru ADEPT, pentru postura de procuror general. Pe Gurin îl putea recdomanda cineva în care oligarhul are încredere totală. Acel cineva care a ajutat la plecarea lui Lupu din PCRM.

Teo Cîrnaț- Comitetului Helsinki din Moldova. Fost consilier municipal, dar și exponent al societății civile. Susține că poate fi numit  milionar în lei. Dacă și-ar vinde astăzi toate proprietățile imobiliare, ar obține cel puțin 5 milioane de lei. http://www.ziarulnational.md/teo-carnat-precizeaza-din-ce-bani-si-a-construit-opt-imobile/ Cică banii și i-ar fi cîștigat cinstit.  Din decembrie 2013 Plahotniuc l-a propulsat la CSM alături de Avornic și  Poalelungi.

Victor Gurău este și el unul din analiștii de curte ai păpușarului. Cei drept ia cam expirat termenul de pe ambalaj, chiar și așa Plaha îi mai întinde cîte un ciolan din cînd în cînd. Prin treacăt latră pe la Publika și cam atît. Toata activitatea sa rezumîndu-se la rețelele de socializare. Altfel spus, Gurău  s-a încadrat în rîndurile bloggerilor cu norma zilnică de lucru. În anul 2012, compania de sondaje Indirect.md, îl cataloga drept cel mai antipatic analist politic de la TV, adunînd un total de 19% din antipatiile cititorilor. http://www.timpul.md/articol/victor-gurau-este-cel-mai-antipatic-analist-politic-31146.html Interesant dle, v-ați ridicat trofeul oferit de Indirect.md?

Mai prejos  nu sunt nici ex- politicienii de  cîndva. Aceștea acționează prompt or de cîte or primesc comanda.

Călin Vieru- vicepreşedintele Asociaţiei Obşteşti „Ştefan cel Mare şi Sfânt” . Între 2009 și 2010 a fost deputat din partea PLDM. Recent s-a încadrat în Partidul Unității Naționale alături de Șalaru.  Profitind de imaginea lui tată- su a acaparat cele mai bune edificii amplasate în inima capitalei la prețuri de nimic. Bun amic cu A. Tănase și alți fani club a lui Plahotniuc. Mai nou și mare adept al uninominalului.

Nicolae Alexei- general, deputat în primul parlament, ulterior și-n perioada  2001-2005 din partea   Partidului Popular Creștin Democrat.  Omul ăsta servește interesele tuturor deopotrivă.  A fost partenerul lui Usatîi la alegerile din 2014, https://www.zdg.md/stiri/cine-este-de-fapt-generalul-nicolae-alexei-noul-partener-a-lui-renato-usatii  îl susține și pe Plahotniuc cu uninominalul. Totul în numele poporului și cauzei naționale.

Ghenadie Cosovan-preşedintele Asociaţiei "Credinţă Patriei". A fost  viceministru al afacerilor interne pe timpul lui Voronin, cunoscut tocmai prin românofobia sa. În 2010 mergea plin de sine pe lista Partidului Umanist din Moldova condus de Valeriu Pasat, care a pledat pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală! În calitate de argumente erau menţionate „afinităţile spirituale între poporul rus şi cel moldovean”
Potrivit unor portaluri de știri, în ajunul evenimentului consacrat unirii, Cosovan s-ar fi întînit cu omul de afaceri Dorin Damir, finul de cununie al lui Plahotniuc cu care a și coordonat acțiunile din 27 martie 2016.
Gheorghe Amihalachioaie- semnatar al declarației de independență. Amihalachioaie se înscrie în șirul „oamenilor onești” ce fac dreptate în R.M. sub aripa păpușarului.  În iunie 2011, Publika lui Plahotniuc atenționa cu mare fast realegerea acestuia în funcția de președinte al Uniunii Avocaților din Moldova.

Victor Grebenşcicov- ex-consilier prezidenţial, un mare fan al integrării europene. Mai recent și fan club al votului uninominal.

Ghenadie Ciobanu- compozitor și om politic din Republica Moldova. Ministru al Culturii al Republicii Moldova între 1997-2001.  Ca și alți colegi de breaslă în loc să se preocupe de cultură, omul promovează uninominalul.

Vladimir Cebotari- Ministrul Justiţiei. Pînă a junge în fruntea ministerului Justiției a slujit osanele lui Plahotniuc în mai multe instituții subordonate acestuia.


Academicienii susţin votul uninominal?
În lumea civilizată rolul Academiei de Știinte și a academicienilor este să producă inovații ce ar fi valorificate la scară internațională. În schimb la noi  academicienii au preluat locul legislatorilor. Recent, 17 martie,  Academia de Științe a organizat o masă rotundă cu tema „Sistemul electoral din Republica Moldova: oportunități de reformă”. Masa rotundă s-a desfășurat sub monitorizarea strictă a președintelui Gheorghe Duca,  care după cum menționa unul din actualii deputați,  „Duca a reuşit să ajungă de cîteva ori în vizorul Comisiei Naţionale pentru Integritate şi tot de atîtea ori în atenţia Procuraturii, Curţii de Conturi, a presei şi chiar a Parlamentului”, fără a păți nimic. http://www.bogdantsirdea.eu/?p=2177  Sub incidența acestor presiuni Duca „benevol” susține uninominalul liderului PD.

Explicatia e la suprafață. Duca este vizat întrun dosar penal de către Procuratura Anticorupție pentru gestionarea frauduloasă a ASM și transmiterea unor bunuri, și loturi de pămînt în adminstrarea propriei soții. Acum intelegeți de ce subit a devenit așa susținător înfocat al uninominalului?

Sportivii și minoritățile în pas cu uninominalul

Șirul logic al evenimentelor continuă. De astă dată la startul uninominalului s-au înscris unii sportivi din țară. Printre care: vice-președintele Federaței de Judo,  Valeriu Duminica. Campionul naţional Dorin Goțonoaga, campionul  european la judo Denis Vieru, preşedintele asociaţiei de carate, Victor Panasiuc. Petru Caduc antrenor emerit al Republicii Moldova la box. Mă tot întreb ce le-o fi promis Plahotniuc în schimbul acestei susțineri?

Actualmente pe teritoriul Republicii Moldova își duc traiul peste 93  de minorități etnice. Dintre care numai șase și-au oferit suportul pentru votul uninominal. Este vorba de Centrul Național al Romilor,   Asociaţia Ucrainenilor, a Polonezilor  și cea a Georgienilor .

Nicolae Radiţa, director executiv Centrul Naţional al Romilor- în anul 2014 în cadrul unui interviu pentru Europa liberă dnul Radița susținea că  „minorităţile nu sunt informate despre ceea ce le aşteaptă în viitor”. Ce le va aștepta atunci după aplicarea votului uninominal dle Radița? Cît de informate sunt minoritățile la moment despre aspectele cauză/ efect ale votului uninominal? Cîți indivizi din rîndurile etniei ce-o reprezentați cunosc ce înseamnă votul uninominal?

Mihai Bagas, preşedintele Asociaţiei Ucrainenilor- în anul 2014 îndemna etnicii ucraineni să voteze pentru PLDM, în frunte cu Vlad Filat.  Printre motivele invocate se regăsea  și „PLDM a unit în rândurile sale reprezentanţi ai tuturor naţionalităţilor din RM, respectând astfel interesele tuturor cetăţenilor ţării”. http://www.pldm.md/stiri/8404-mihail-bagas-adresare-catre-etnicii-ucraineni În timp s-a transformat în sluga păpușarului. Drept exemplu servește postarea sa de pe facebook unde susținea că este curios să urmărești cum unii oameni încearcă să facă din Platon un fel de erou național.  “Care din prietenii mei din Ucraina va îndrăzni să-l apere pe acest om care a spălat pentru Putin și banda sa 20 miliarde de dolari care nu se știe pe ce au fost cheltuiți, inclusiv în Ucrain; care susținea grupările proruse din Moldova… cine îl va susține?!” http://moldova24.info/2016/08/bagas-care-din-prietenii-mei-din-ucraina-va-indrazni-sa-l-apere-pe-platon/ De rînd cu Mihai Bagas sunt și Tineretului Ucrainean din Moldova reprezentați de asociația "Zlagoda", care de asemenea susțin votul uninominal.

Nicolai Terzi- preşedintele Comunităţii Găgăuzilor. Respetivul ins ne îndeamnă să plahotniucizăm Moldova ca în cazul Găgăuziei. Precizăm în cadrul alegerilor populare din Găgăuzia, defășurate  în noiembrie 2016,  din partea PD a trecut pragul electoral un singur candidat, chiar și așa Plahotniuc a reușit performanța de-a crea o majoritate parlamentară.

Asociaţia Obştească "Uniunea Polonezilor din Moldova"- solidară la rîndu-i cu Vlad Plahotniuc.

Diaspora Georgienilor din Republica Moldova "Samshoblo" susţine votul uninominal. Chipurile noul sistem electoral va permite minorităților să fie reprezentate în legislativ. O absurditate...

În timp ce președinția luptă pentru întroducerea limbii ruse drept disciplină obligatorie în școli, reprezentanții intelectualității ruse, printre care: Mişcarea Obştească "Unitatea Spirituală Rusă", Centrul de cultură rusă din Moldova şi reprezentanţi ai minorităţilor naţionale ruse susțin întroducerea votului uninominal.

Un lucru este cert acum, circumscripțiile electorale vor fi bifurcate astfel încît să învingă reprezentanții PD și a puterii actuale.

Mai are cineva dubii că Maia Sandu a fost candidatul păpușarului la funcția de președinte? Dovada o servește Publika TV, care susține cu text deschis că Diaspora, cea care i-a acordat suportul politic candidatei PAS la alegerile din 2016, susțin cu fermitate votul uninominal propus de Plahotniuc. 

Sindicatele în solda păpușarului și ele susțin uninominalul

Oleg Budza conduce Confederaţia Naţională a Sindicatelor  din 5 noiembrie 2009.  Perioada în care a reușit împreună cu subalternii săi să execute întru totul ordinile lui Plahotniuc. Reușind astfel să iasă basma curată din orice încurcătură. În anul 2016, Rise md susținea că Budza  a înstrăinat la prețuri derizorii Palatul de Cultură al Sindicatelor situat pe strada Kiev. Potrivit sursei, clădirea cu suprafața de 6 mii de mp a fost cumpărată de  Ilan Shor,  un alt protejat al păpușarului.  În locul Palatului Sindicatelor Shor urma să construiască un moll cu 4 nivele. Sursa mai evidențiază că  proiectul architectural al noului edificiu a fost  realizat încă în  2014, cînd Palatul aparținea Confederației Sindicatelor. Abia în 23 decembrie 2015 acesta a fost vîndut oficial. Solicitat de jurnaliștii Pro Tv, Buza  s-a justificat astfel: “Cladirea ceea trebuia demult demolata”. http://protv.md/stiri/actualitate/foto-shor-holding-proiecte-imobiliare-schitate-la-moscova-rise---1361741.html   Acum, Budza în loc să apere interesele salariaților protestatari este preocupat de promovarea votului uninominal.

Prețul unui scriitor…
Am ramas stupefiată de faptul, cum scriitori, regizori, compozitori, actori, unii de valoare ,  toți deopotrivă au sărit în treuca uninominalului!

Doar cîteva exemple, șirul acestora fiind aproape imposibil de monitorizat.

Nicolae Dabija- membru al Uniunii Scriitorilor. In noiembrie 1978 Dabija Nicolae devine membru cu acte în regulă a PCUS. Între timp, în perioada anilor 1975-1982 a deținut funcția de secretar al organizației consomoliste al Uniunii Scriitorilor din Moldova. Ulterior, pentru activitatea prodigioasă a fost numit vicepreședinte al comitetului moldovenesc de prietenie sovieto-vietnameză. Din postura respectivă a fost decorat de CC al consomolului din US și Moldova cu diploma de onoare. În perioada renașterii naționale, mai exact 4 mai 1988, Dabija declara căpărinţii lui s-au aflat sub ocupaţie română în perioada anilor 1941–1944. Limba de stat era moldovenească,  iar româna după Dabija era o limbă străină cetățenilor acestei țări. Pe 29 noiembrie 2008, din cauza minciunilor despre trecutul său comunist, Dabija este exclus din componența Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului. Acum Dabija se declară cel mai mare român dintre românii basarabeni.

Ion Grosu- director TNOB. Promovează activ votul uninominal la Canal2. Individul este atît de interconectat la Plahotniuc, încît și-ar da și viața pentru păpușar. Sub egida sa, PDM și-a desfășurat congresul fastuos în incinta TNOB. Tot el a permis închirierea scuarului instituției pentru mitingul păpușarului din ianuarie 2016.

Eugen Doga-compozitor.  La prezidențialele din toamna lui 2016 o vedea pe Maia Sandu Președinte. Anterior, urla că doar omul păpușarului, Dorin Chirtoacă, merita sa fie primar al capitalei.  Acum, cu același interes se vede deputat în baza votului uninominal.

În aceiași categorie se înscriu scriitorul Andrei Strâmbeanu, regizoarea  Lidia Panfil, fondatorul "Chișinău Youth Orchestra" Andriano Marian.

Artiștii Iurie Sadovnic, Geta Burlacu, Jinaida Julea, Mihai Ciobanu, Liviu Ştirbu, Nicolae Glib, Cristina Scarlat solidari cu trompetistul Plahotniuc.

Spre final  vă îndemn să spuneți  NU votului majoritar Uninominal sau Mixt semnînd această petiție online https://www.petitieonline.com/nu_votului_uninominal_sau_mix


Concluzie: Uninominalul păpușarului a dezgolit frumos fața “societății elitare” din Moldova. Dar totodată, a dezasamblat definitiv însuși noțiunea de societate civilă…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu