joi, 4 mai 2017

Dezmățata din fruntea Educației

Corina Fusu este cel mai incompetent ministru de care s-a bucurat educația din Republica Moldova. A reușit în timp record să pună sistemul de învățămînt pe brînci.



Deciziile în cadrul Ministerul Educației  sunt gestionate de viceminiștri, o parte din ei sub 30 de ani, însă extrem de aprigi la luat mită. Se vehiculează că sumele ating lejer 15 mii de euro pentru rezolvarea problemelor, gen: funcții de directori, locuri bugetare, reparația campusurilor, etc. 

Dependența de alcoolism în incompatibilitate cu activitățile de la minister
Faima că dna Fusu întră în “șîp”  i se duce de dinainte să preia Ministerul Educației, doar că nimeni nu credea. Sursele din anturajul dumneai susțin că situația  e atît de gravă, încît dînsa nu reușește să se trezească. Dovada a servit-o prezența la tribuna pralamentului din 28 aprilie curent cînd a pozorît tot mediul academic.

A fost numită ministră a educației în 30 iunie 2015.  Prima gafă publică a produs-o la nici o lună de la investire. Atunci cînd, în cadrul unei ceremonii de depunere a jurămîntului a unui grup de voluntari americani din cadrul Corpului Păcii, aceasta a declarat că Moldova împlinește în acest an 25 de ani de independență. De fapt erau doar 24. http://agora.md/stiri/11716/video--corina-fusu-s-a-incurcat-in-cifre--cati-ani-de-independenta-implineste-moldova

Nu puține cazuri au fost, în special în timpul campaniei electorale,  cînd dna Fusu a fost huiduită și scoasă din sală în cel mai josnic mod.

Printre acțiunile “mărețe” realizate de Corina Fusu în calitate de ministră a Educației se regăsește numirea directorilor de școli pe criterii politice. Pentru a le ușura situația indivizilor dați, dna Fusu a exclus certificatul ce atestă standardul minim de competențe profesionale în cadrul concursurilor pentru suplinirea directorilor de școli, precum și interimatul de 6 luni, întrodus de Maia Sandu.

Potrivit raportului anul, prezentat de avocatului poporului,  Mihail Cotorobai, pe parcursul anilor 2015- 2016 sub patronajul dnei Fusu au fost închise 44 de școli, dintre care 9 în orașe, restul în sate. Alte 19 instituţii au fost reorganizate din gimnazii în şcoli primare, iar 30 de licee au devenit gimnazii.  Timp în care abandonul școlar a luat proporții. Numai în 2016, 115 copii nu fregventau școala din diverse motive.  O parte din ei au luat-o pe căi greșite, iar acum își ispășesc pedeapsa în penetenciarele din țară.

Potrivit avocatului poporului,  anul trecut -37 de copii (dintre care 2 fete) își ispășeau pedeapsa de 3 ani pentru huliganism.

Potrivit aceleiași surse, în anul 2016 circa  354 de mii de minori nu dețineau acte de identitate.     A luat amploare și fenomenul suicidului și tentativelor de suicid în rîndurile minorilor.  Ce-a întreprins ministru Fusu pentru ameliorarea situației? Nimic.

Dna Fusu cu echipa sa n-au elaborat măcar un plan  de majorare a salariilor pentru pedagogi.  Nu mai spun de alte inițiative care ar impulsiona cadrele didactice să  activeze în domeniu după absolvire.

PS. Pentru mulți părinți, Maia Sandu li se părea incompetentă. Acum avem prostia în fruntea ministerului, și nimeni nu este deranjat de exmplul ce-l oferă dna ministră  Fusu pentru contingentul de elevi.

După  popor și elită politică…probabil, ne merităm soarta din plin!!!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu