miercuri, 21 iunie 2017

Leancă Țambalagiul parlamentului

Iurie Leancă este un foarte bun politician în a mințitului. Nu în zadar din diplomat respectabil s-a transformat rapid în Țambalagiu.

                                                          Leancă și PLDM
A devenit membru PLDM în 2009. An în care a și fost numit Ministru al Afacerilor Externe.  Postură din care a impresionat moldovenii suficient să-i ofere votul de încredere.  M-aș încumeta a spune că reușitele sale depășeau cu mult așteptările liderului Filat  și a echipei pe atunci.

În decurs de 3 ani a reușit să convingă europenii că locul Moldovei este în UE, performanță pe care n-a înregistrat-o nimeni nici pînă la el, nici după el. Puțin probabil s-o repete cineva. Pe 29  noiembrie 2013, Leancă parafa Acordul de Asociere cu UE. Prima declarație a sa suna astfel: "Moldova, astăzi am asigurat drumul spre Europa!". Însă, la scurt timp înregistrează și primele eșecuri.

Primele greșeli, Leancă le înregistrează în funcția de prim-ministru.  Portofoliu pe care l-a deținut relativ puțin, însă suficient pentru a devalopa  „drumul spre Europa”.  Pe 23 aprilie 2013 este numit prim-ministru interimar. Pe 15 mai devine prim-ministru cu acte în regulă, funcție pe care a deținut-o pînă la 10 decembrie 2014, cînd întregul guvern își prezenta demisia. Cu puțin timp înainte de demisie,  mai exact 13 noiembrie, prim-ministrul Leancă semnează hotărârea secretă de Guvern prin care  aproba alocarea a 10 miliarde de lei către Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, după ce din aceste instituții bancare fuseseră scoase alte 13 miliarde. Presa a scris că ulterior leii au fost convertiți în valută, furnizată din rezerva BNM, iar sumele ar fi fost scoase din țară, în off-shore-uri.  Un an mai tîrziu, în presă se strecoară documentul care confirmă implicarea sa. Lucru negat cu vehemență pînă nu demult. http://unimedia.info/stiri/doc-hotararea-secreta-a-guvernului-leanca-in-privinta-bem--banca-sociala-si-unibank--facuta-publica-92186.html


Revenit la subuiectul dat recent, în cadrul unei emisiuni la TVR, Leancă a punctat:  “am semnat garanţia doar după consultarea/recomandarea instituţiilor financiare internaţionale: Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional”.  Informație dezmințită imediat  de ambele instituții: Garanţia Guvernului pentru Banca Naţională a Moldovei în noiembrie 2014 pentru pierderile suportate din cauza fraudei bancare nu a fost o urmare a consultărilor/recomandărilor Băncii Mondiale”. http://www.jurnal.md/ro/economic/2017/6/14/leanca-a-mintit-declaratia-de-ultima-ora-a-bancii-mondiale-garantiile-din-2014-pentru-bnm-acordate-dupa-jaful-bancar-nu-au-fost-recomandate-de-noi/

Pe 28 ianuarie 2015, Timofti  l-a înaintat la funcția de prim-ministru, fiind însărcinat cu funcția de a forma un nou cabinet.  Pe 12 februarie 2015, guvernul premierului desemnat Iurie Leancă nu a primit votul de încredere al parlamentului. Pentru el au votat 42 de deputați din 51 necesari. Moment în care Leancă a decis să se retragă din PLDM.

                                                                   Leancă și PPEM
Pe 23 martie 2013, în cadrul unei conferințe de presă Leancă își prezenta cu mare fast echipa PPEM. Eugen Carpov, Oazu Nantoi, Octavian Țâcu, Victor Chirilă, Eugen Sturza, Victor Lutenco, fostul deputat PLDM Ghenadie Ciobanu, Iulian Groza, Valeriu Chiveri, Mihai Căpățână etc. Toți încrezuți în sine promiteau rînd pe rînd marea și sarea.  

Întrebat de ce a aderat la PPEM, fostul Ministru al Tineretului și Sportului a menționat: am o relație mai speacială cu dnul Leancă, încă de cînd eram ministru în guvernul condus de dumnealui. Mi-a fost suficient să văd afilierea externă, restul nu contează, deoarece politica este greu de făcut”.  http://bani.md/octavian-ticu-spune-de-ce-a-aderat-la-partidul-lui-leanca-vide/ Întradevăr, politica este greu de făcut, dar Țîcu este deseori abordat în calitate de analist politic, într-un timp avea și-un blog pe Timpul, imposibil să nu fi știut politica cui o promova Leancă, mai cu seamă că a fost ministru în cabinetul acestuia.

2 ani mai tîrziu, Țîcu  se retrage din PPEM. „ Nu mai cred în acest partid. Viziunea mea asupra vieţii politice este ancorată în cu totul alte idealuri decât cele care sunt”.

La fel de încîntat de PPEM, a fost și Oazu Nantoi. Care nu încăpea de fericire în conferința de debut a noului partid. Doar că și-n cazul dat lucrurile au luat o cu totul altă întorsătură. Pe 25 iulie 2015, Nantoi, omul  păpușarului  îl cauza pe Leancă,  și el omul lui Plahotniuc,  de cîrdășie cu stăpînul lor. https://www.zdg.md/stiri/stiri-politice/oazu-nantoi-iurie-leanca-trebuie-sa-explice-cetatenilor-de-ce-a-intrat-in-cardasie-cu-plahotniuc

Tot Nantoi ne-a îndemnat s-o votăm pe  Maia Sandu în alegerile prezidențiale, nu pe Leancă. Chem cetăţenii la vigilenţă, la înţelegerea importanţei momentului pe care-l trăim. Haideţi să uitam de pretinsa geopolitică şi să o votam pe Maia Sandu  sigurul candidat de care se teme Plahotniuc, singurul candidat care va ruina această piramidă bazată pe făţărnicie şi corupere şi va salva pe cetăţenii RM din această stare ruşinoasă de stat captiv”. Dacă Maia era cel mai vigilent candidat ce mai cauți pe listele PPEM? Normal ar fi fost să te retragi și să aderi la PAS.

                                                                  Atacul lui Voronin
Pe 12 aprilie curent, Ghilețchi și cu Leancă își unesc eforturile întru salvarea alianței pro –europene, în cadrul grupului Popular European. Deși, legislația parlamentară nu prevede clar dreptul de constituire a astfel de grupuri, refugiații din PLDM au reușit.  Pînă la constituirea grupului, Ghilețchi se jura că nu va vota pentru schimbarea sistemului electoral. Imediat ce și-au asigurat fotoliul în prezidiu  s-au schimbat și viziunile de vot. http://agora.md/stiri/31899/spun-una-fac-alta--grupul-ppem-din-parlament-a-votat-uninominalul-desi-mai-devreme-anunta-ca-nu-l-sustine  

Întrebat în cadrul unei emisiuni tv despre noua configurație în parlament, Valeriu Ghilețchi a  spus că nu vede o problemă, iar Leancă și-a meritat fotoliul de vicepreședinte al legislativului.

Contrar opiniei lansate de Ghilețchi este  Vladimir Voronin. „Vreau să-l felicit pe Iurie Leancă cu noua funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului şi cu acele 11 miliarde furate când era premier. Locul lui nu este lângă domnul Candu, locul lui este lângă Filat”.

După cum au evoluat evenimentele în ultimii 3 ani, precum și refuzul partidului Popular European de-a înscrie PPEM în marea lor familie, demonstrează faptul că Leancă e pierdut în cărți. Misiunea lui acum este să-și trăiască clipa cît  de bine e posibil,  după 2018 se va alătura fostului său șef.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu