joi, 8 iunie 2017

Maia Sandu îngrijorată de soarta păpușarului

Actualmente, Maia Sandu se bucură de susținerea europenilor și americanilor, ceea ce îi dă un plus de greutate față de ceilalți. Ba chiar este cu juma de pas în fața păpușarului la capitolul  încredere din exterior. Însă, nu suficient de mult ca Plahotniuc să piardă sprijinul acestora.

Din 2013 pînă în prezent, liderul PD este garantul partenerilor externi la capitolul integrare europeană, implementarea reformelor după standardele  acestora, legalizarea comunității LGBT, etc. Elemente pe care Maia Sandu le-a susținut în totalitate în timpul guvernelor din care a făcut parte, dar și acum aflată în opoziție extraparlamentară.

De la începutul anului tarifele la serviciile comunale s-au majorat de cîteva ori la cerința europenilor. Maia Sandu nu a protestat niciodată față de  genocidul social, dar nici nu s-a alăturat protestelor organizate de DA împotriva multiplelor scumpiri. Nu a criticat  vreodată guvernul Filip și  reformele acestuia. 

Din contra a sărit mereu în susținerea și ajutorarea păpușarului. Pe 7 iunie,  în cadrul unei conferințe de presă liderul PAS susținea că: „sper că autoritățile vor avea suficient discernământ și să nu pornească împotriva instituțiilor internaționale. Asta poate duce la izolarea R. Moldova și la schimbarea vectorului de dezvoltare. Un lucru e clar: dacă rupi relațiile cu instituțiile internaționale, atunci înseamnă că izolezi R. Moldova”. Dacă ținem cont  de trecutul  nu prea îndepărtat, Plahotniuc tocmai că a luat în considerație părerea experților internaționali în găsirea compromisului pentru modificarea sistemului de vot, în defavoarea uninominalului cel avantaja sută la sută.

Dar, și în formula votului mixt, PAS  este unicul partid extraparlamentar  avantajat de noul sistem. 

Inclusiv, sondajele atestă că echipa  condusă de Maia Sandu ar acumula cele mai multe voturi pe segmentul pro-european, urmată de PD. De fapt unicile partide cotate cu șanse să acceadă în legislativ în 2018, alături de PSRM. Sub semnul întrebării se află PPDA și PN. Fapt care pe Maia Sandu o încîntă sută la sută.

PS. Scopul Maiei Sandu la moment este  să-i asigure lui Plahotniuc  confortul necesar pentru ași încheia mandatul în actuala legislatură. În caz  de schimbarea vectorului nu va accede nici ea.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu