joi, 14 decembrie 2017

Se strîmtează lesa pentru Plahotniuc

Plahotniuc a  devenit un personaj indizerabil nu doar pentru moldoveni ci și pentru structurile  de drept internaționale,  care mai bine de 4 ani  nu- și iau ochiul de pe păpușar. Interpol, DOICOT, FSB, Londra sunt doar cîteva din cazurile de rezonanță în care  este vizat liderul PD pentru spălare de bani, omor, atacuri raider, înșelăciune, etc.
Dosarele îngustează posibilitățile lui Plahotniuc

15 iunie 2012, Curtea de Justiţie din Londra a prezentat dovezi potrivit cărora, Plahotniuc este beneficiarul atacurilor raider de la Victoriabank, Banca de Economii și compania ASITO produse în anii 2010 şi 2011. Pe numele acestuia  a fost pornit dosar penal.

11  februarie 2013, bloggerul  Pavel Gavrilov,  menționa pe blogul său că Prim-vicepreședintele Parlamentului pe atunci, Vlad Plahotniuc, se află în vizorul Interpol care investighează legătura lui cu gruparea criminală Solntsevskaya, într-un dosar legat de spălare de bani şi asociere la crimă organizată. https://arsenalnsoz.wordpress.com/2013/02/11  Abia după audierile din parlament pe marginea subiectului, Plahotniuc a recunoscut că a fost monitorizat o anumită perioadă. Deși, subiectul intrase în vizorul autorităților locale încă  2012,  fostul procuror Zubco și șeful Interpol Moldova, Valentina Litvinova au negat în numărate rînduri monitorizarea păpușarului. Zubco nici că putea susține altceva, din moment ce a  participat   la vînătoarea  din   23 decembrie 2012 în Pădurea Domnească soldată cu moartea lui Sorin Paciu. 

17 aprilie 2017,  Plahotniuc  devine subiectul unui dosar penal în România deschis de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), sub aspectul săvârşirii de constituire a unui grup infracţional, şantaj, înşelăciune şi spălare de bani. Alături de  carea apre finul Candu, și omul de încredere al păpușarului Iaralov. Într-un interviu pentru ziarul național păpușarul menționează că  în spatele dosarului ar sta FSB-ul.

6 decembrie 2017, publicația rusă Rosbalt, susține că  Comisia de Investigaţii de la Moscova a deschis un dosar penal pe Vlad Plahotniuc acuzat de omorul a 2 persoane. http://www.rosbalt.ru/moscow/2017/12/06/1666224.html  În unul dintre cazuri este vizat bancherul rus, Gherman Gorbunțov, pe numele căruia în RM există 3 captete de acuzare. Dat fiind faptul că individul s-a aliat cu Plahotniuc, dosarele acestuia la moment sunt moarte.


4 decembrie 2017, Plahotniuc pierde procesul împotriva milionarului român Adrian Porumboiu, căruia i-a interzis să-i mai rostească numele. Anterior, Porumboiu a declarat că Plahotniuc  stă în spatele grupului Trans-Oil, care i-a cumpărat afacerile.
În toate cazurile este acuzat de una și aceiași, spălare de bani şi asociere la crimă organizată. 

Oficialii străini tot mai resemnați în aparițiile publice alături de păpușar

3 martie 2017, Plahotniuc este ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste. Congres desfășurat în Cartagena, Columbia în absența păpușarului. Tot în această perioadă în mass- media apăruse informația că Plahotniuc n-a părăsit Moldova în decurs de 6 luni. Or, evenimentul era mult prea important pentru Plaha ca să-l saboteze fără de motiv.

Însuși anul 2017 pe ansamblu a fost extrem de sobru pentru păpușar. Extrem de puține apariții publice în afara țării. Nimeni   nu este încîntat să de-a mîna cu un urmărit penal de toate instanțele internaționale.

4 decembrie curent, PD emitea un comunicat de presă fals, prin care  susținea că Plahotniuc s-a întîlnit secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland. Poza vorbind de la sine. Ca a  doua zi  pe  site-ul instituţiei europene să vedem că întîlnirea s-a produs între Galbur, Cebotari și Jagland,  iar Plahotniuc s-a strecurat în delegație fără știrea europenilor. Poza utilizată de PD e una veche. 

Altfel spus, se strîmtează lesa pentru Plahotniuc atît pe exterior, cît și pe interior. Curînd nici buncherul ce și l-a construit ca adăpost nu-i va fi de un real folos.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu