joi, 7 decembrie 2017

UE un experiment eșuat

În timp ce țările bogate ale UE se zbat pentru părăsirea uniunii, la polul opus Moldova, Ucraina, Turcia se luptă cu orice preț pentru aderare.

”UE riscă să devină un experiment utopic eşuat”, Victor Orban.

Uniunea Europeană și-a pierdut demult faima de cîndva. Dintr-o uniune dezvoltată s-a transformat într-o uniune a conflictelor, iar terorismul a devenit un element omniprezent. Libertatea de exprimare devine un concept abstract, iar liberalismul capătă aspectul feudalismului.

Grecia, Marea Britanie,  Catalonia  sunt doar cîteva exemple care vociferează de la sine.

România după 10 ani de aderare

Pe 1 ianuarie 2017 România a împlinit 10 ani de cînd este membră a UE. Timp în care problemele în loc să se diminueze s-au accelerat continuu. Corupția a luat amploare,  sărăcia capătă proporții. Rata analfabetismului s-a majorat. Piața inundată de produse necalitative.  Se laudă cu cea mai mare creștere economică, dar este la coada clasamentului cînd vine vorba de prosperitatea țării.  Exodul populației la rîndul său a căpătat proporții de nedescris.



Potrivit raportului Eurostat, în anul 2017 România ocupă locul II la sărăcie. Rata este de 39%.  Fiind devansată de Bulgaria cu 40%,  urmată de Grecia cu 35%. https://www.publika.md/studiu-bulgaria-este-cea-mai-saraca-tara-din-uniunea-europeana_2983841.html

În 2017 Romania  ocupă locul III în Europa după consumul excesiv de alcool.  Locul I la mortalitate în rîndurile  femeilor, și locul  III la mortalitate barbaților din cauza  acestui viciu.

Salariul minim pe economie în România este de 300 euro. Sub minimum de existență în cadrul UE.
Produsele care ajung în Est sunt de o calitate proastă, dar cu prețuri ca în Vest. În unele cazuri, până la jumătate dintre  ele conțin mai puţină carne, mai multă grăsime, mai mulți îndulcitori și conservanți artificiali.

În 2016 România  avea cele mai proaste drumuri din UE.  Cu un buget anual 9 miliarde de euro  pentru  sectorul dat, starea lucrurilor este aceiași și-n 2017. https://www.agerpres.ro/economie/2016/06/28/ocde-romania-are-cele-mai-proaste-drumuri-din-ue-desi-cheltuieste-sume-uriase-13-59-09

Populația este în cădere liberă. Potrivit datelor din 2016, majoritatea populației o constituie cetățenii cu vîrste cuprinse între 46-48 de ani. Dublu fața de generația tînără. 

Corupția face prăpăd.  Potrivit raportului  Comisiei Europene, în 2013  numărul romînilor cărora li s-a cerut mită a fost de 6 ori mai mare decît media UE. http://www.gandul.info/international/comisia-europeana-coruptia-politica-ramane-o-problema-semnificativa-in-romania-numarul-romanilor-carora-li-s-a-cerut-mita-in-2013-este-de-sase-ori-mai-mare-decat-media-ue-12012900

Sub jumătate din  populația României  nu este conectată la rețeaua de canalizare, 52,3% dintre ei  încă au WC în fundul curții,  capitol la care și Bulgaria stă mai bine. http://actualmm.ro/dupa-10-ani-de-ue-romania-se-afunda-in-saracie/

Și astea sunt doar cîteva exemple atinse de România în 10 ani de cînd este membră a UE. Soarta ei o înregistrează toate statele din Estul Uniunii.

În perioada 2010 - 2015, riscul de sărăcie a crescut în aproape jumătate din statele membre din UE, cel mai ridicat nivel a fost  înregistrat în Grecia (de la 28,7% în 2010 la 37,8% în 2015, sau 9,1 puncte procentuale), Cipru (7,1 puncte procentuale) şi Italia (4 puncte procentuale). http://evz.ro/clasamentul-rusinii-pe-ce-loc-se-afla-romania-la-saracie.html


Raportul Eurostat din 2017 mai constată că în jur de o treime dintre europeni nu-şi permit o vacanţă de o săptămînă în timpul anului.

Fiecare al patrulea cetăţean al Uniunii Europene, adică 117 milioane, au fost expuşi riscului de sărăcie în 2016.


Ce este UE la moment?
O uniune extinsă mai mult de voie decît de nevoie, cu o datorie publică uriașă și un șomaj de nedescris în rîndul tinerilor.






   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu