joi, 19 aprilie 2018

Pe mîna cui dăm capitala?


Pînă la alegerile locale din 20 mai a mai rămas o lună. Astăzi, 19 aprilie, este ultima zi pentru înregistrarea candidaților la CEC.  Pînă acum și-au inaintat candidatura,  pentru funcția de primar general al capitalei, 12 pretendenți: Vasile Costiuc (Partidul „Democrația Acasă”); Andrei Năstase (Partidul Politic Platforma Demnitate); Alexandr Roșco (Partidul „Casa Noastră-Moldova”); Reghina Apostolova (Partidului Șor); Valeriu Munteanu (Partidul Liberal); Ion Ceban (Partidul Socialiștilor); Silvia Radu (independent); Victor Strătilă (candidatul Partidului Verde Ecologist); Constantin Codreanu (PUN); Maxim Brăila (PPEM);   Andrei Munteanu (Partidului Societății Progresiste); Alexandra Can (Partidului Național Liberal din Republica Moldova).

Dacă ar fi să ținem cont de acuzațiile expune liderul PAS, toți sunt oamenii lui Plahotniuc, indiferent de coloratura lor politică. Deci, nici sens n-ar avea de participat la vot. 

Totuși, din toată multitudinea de candidați, doi la sigur nu sunt a lui Plahotniuc. Este vorba de A. Năstase și I. Ceban.

De aia și mă voi referi la ei, dar și din considerentul că, sunt unicii aspiranți cu șanse reale să acceadă în turul II.

Andrei Năstase-între anii 1997-2000 a activat ca procuror. La 15 noiembrie 2002 a dobîndit licența de avocat, timp în care a instrumentat mai multe cauze de rezonanță.  A fost vice director al întreprinderii mixte Moldo-Germane.

Andrei Năstase este unicul exponent al drepții care se opune vehement unei coaliții cu Plahotniuc.  Și-a creat un nume în afara politicii. Dar, popularitatea de lider a obținut-o în urma protestelor din 2015, fiind susținut de o mulțime imensă, fenomen extrem de rar întîlnit acasă.  Personal a menționat că, Ion Ceban ar fi candidatul păpușarului, idee lansată și de teama unei înfrîngeri.

Referindu-se la subiectul dat, Dionis Cenușă menționa pentru newsmaker că: „slăbiciunea lui Năstase este faptul că, în comparație cu candidatul socialiștilor, rareori s-a interesat de treburile orașului”. Iar primăria pentru el ar fi o punte către o funcție mai înaltă în Guvern.

Ion Ceban-din toată multitudinea de candidați înscriși în cursa pentru Chișinău, este cel mai în temă concurent. Cu o vastă experiență în administrația locală și centrală, Ion Ceban ar face față tuturor provocărilor. Din 2015 este cel mai activ consilier în CMC.  Unicul care a divulgat mai multe scheme învîrtite sub mandatul lui Chirtoacă. Probabil, și principalul promotor în demisia fostului edil.

Lui Ion Ceban i se datorează și organizarea referendumului de revocare a primarului Dorin Chirtoacă.

Dînsului îi aparține ideea extinderii rutei de troleibuz pînă la Sîngera.

A fondat centrul Artico.

Sub aripa lui Ion Ceban a fost votată taxarea electronică în transportul din municipiul Chișinău.

La insistența lui Ceban s-a trecut de la votarea colectivă, la votarea pe fiecare subiect în parte, etc.

Ceban este absolventul școlilor École nationale d’administration (Franţa) şi Academia de Administrație Publică de pe lîngă Preşedintele Federației Ruse.  
 
A participat în diverse proiecte internaționale, fapt care l-a avantajat.  Pînă la lansarea în cursa electorală s-a asigurat de sprijinul primarilor din Minsk , Baku, şi Budapesta.

Concluzie. Nici unul dintre ei nu vă promite Magazine Sociale, nici rafinării la standarde Eco, ci o îmbunătățire a infrastructurii. Pentru unul dintre ei, se și merită de irosit timpul pînă la urna de vot.




   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu